Tarihçe

Yalının ilk sahipleri Düzoğulları ailesidir. Bilindiği kadarıyla Düzoğullarından kalan yalıyı Aristarhis Ailesi tamamen yıktırmış ve 1863 yılında yeniden inşa ettirmiştir.

Yalı, 1876 yılında Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa’nın oğlu Prens Abdülhalim Paşa’nın mülkiyetine geçmiş, Çanakkaleli mimar-kalfa Petraki Adamandidis’e günümüzdeki biçimiyle yeniden yaptırılmıştır.

Abdülhalim Paşa’nın vefatı sonrası yalı Paşa’nın dokuz evladına kalmış, Sait Halim Paşa, kardeşlerine ait hisseleri satın alarak yalının tamamına sahip olmuştur.

Paşa sık sık yalıda musiki üstatlarını toplamış, yalının rıhtımına yanaşan yüzlerce kayığa setreli ağalar gümüş tepsilerde dondurma ve şerbet ikram etmiştir. Yalı böylece Türk musikisinin akademisi olarak görülmeye başlamıştır.

Sait Halim Paşa’nın ilk resmi görevi ile birlikte bugün yalının ‘Aslanlı Yalı’ olarak anılmasını sağlayan iki aslan heykeli, Almanya ve İtalya’dan hediye olarak gönderilmiştir.

Almanya sefiri Wangenheim ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki ittifak anlaşması Sait Halim Paşa’nın Çalışma Odası’nda imzalanmıştır.

Sait Halim Paşa’nın ölümünden sonra yalının mülkiyeti oğlu Prens Halim Said’e geçmiştir.

Yalı Yeşilçam’ın gözde zenginlik ikonu olmuş, ihtişamıyla birçok filme ev sahipliği yapmaya başlamıştır.

Varisler yalıyı Turizm Bankası’na satmış, 1980 yılına kadar turistik amaçlar doğrultusunda kullanılmıştır.

Bir süre içine sadece yabancıların girebildiği kumarhane olarak kullanıldı.

Başrollerinde Charles Bronson ve Tony Curtis’in oynadığı Hollywood yapımı Paralı Askerler filminde de boy gösterdi.

Türk sinemasının unutulmaz filmlerine ev sahipliği yaptı.

Turizm Bankası tarafından TAÇ (Türkiye Anıt ve Çevre Koruma) Vakfı’na restore ettirilmiştir.

Turizm Bankası, Türkiye Kalkınma Bankası’na dönüştürülmüş; bu dönemde yalının bahçesi yaz aylarında restoran olarak işletilmiş, odalarının bir bölümü müze olarak düzenlenmiştir.

Başbakanlık resmi konuk evi olarak kullanıldığı sırada yangın geçirmiş, Prof. Dr. Doğan Kuban başkanlığında, inşa edildiği 1860’lı yıllardaki haline göre restore edilmiştir.

2005 yılında özel sektöre devredilen Sait Halim Paşa Yalısı günümüzde düğün, toplantı ve davetlerin vazgeçilmez adreslerinden biri olmuştur.